VII Mater Terra festival (Okrugli sto)

Okrugli sto je organizovan u okviru VII Mater Terra festivala, čime je i otvoren, simbolično – na Međunarodni IDEA dan dramskog obrazovanja. Osetila se velika potreba za okupljanjem dramskih pedagoga, u cilju zajedničke borbe za dramsko obrazovanje, sada kada ono stagnira, ili se sprovodi preko onlajn platformi. Ovaj sastanak je održan na Zoom platformi, a prisustvovali su :

Sanja Krsmanović Tasić, umetnička direktorka Mater Terra festivala, kao moderatorka okruglog stola,

Jugoslav Hadžić, tehnička podrška,

Jovana Mihić, organizatorka,

Na okruglom stolu su prisustvovali i govorili Sandra Maksimović, Ibro Sakić, Jelena Rakić Kamenica, Boba Vidrić, Rastko Jevtović, Vladica Milićević, Ljubica Beljanski Ristić, Diana Kržanić Tepavac, Nikola Isaković, Mirta Crkvenjakov, Divna Stojanov, Julijana Panić, Reka Tisler, Marko Vrbaški i Monika Necpalova.

Svoj rad su predstavili Pozorište CEKOM iz Zrenjanina u saradnji sa ,,Telo kao instrument“, i to kroz spotove pesama koje su zajedno stvorili.

Diskusija je započeta pitanjem umetničke direktorke festivala Šta je to pozitivno što možemo da izvučemo iz situacije u kojoj se nalazimo, jer kako ona navodi ,,Uvek postoji pukotina kroz koju se probija svetlo.“ Po njenom mišljenju pozitivno je što smo sad više nego ikad shvatili značaj arhiviranja snimaka. Ranije se nismo toliko bavili time, a sad je neophodno snimati svoj rad kako bi mogao da ga prikažeš. Dobili smo različite odgovore :

~ Ovakvi izazovi nas podsećaju na univerzalne vrednosti, zahvalnost, hrabrost i kreativnost.

~ Jača potreba za izražavanjem, za bliskošću... Pronalazimo načine kako biti odgovoran, a da mreža bliskosti sa drugima bude jača jer je potrebnija nego ikad.

Mnogi od nas se u ovoj situaciji osećaju zaustavljeno, bespomoćno, i takva osećanja smo podelili na ovom sastanku. Jako je važno izgovoriti to i podeliti sa drugima i svoj strah i krhkost, jer je upravo to suština našeg okupljanja i ovog festivala uopšte – mreža solidarnosti i podrške.

Sve nas je ispunila optimizmom Monika Necpalova, iz Talija Teatra (Slovačka), koja je na sastanak došla pravo sa onlajn dramskih radionica koje je držala deci. Podelila je sa nama utisak da je sve moguće i da su deca bila puna entuzijazma, iako su se gledali samo preko kamera. ,,Za njih je ovo manje čudno nego za nas.“ ~ to je rečenica koja nas je sve ohrabrila da istražujemo nove načine za održavanje kontinuiteta u radu sa decom. Sanja je dodala da je jako bitno da budemo svesni toga da mi unosimo iskru u život dece i da treba da im pokažemo da se ta iskra nije ugasila. Deca su zaista na svom terenu na onlajn platformama, i iz toga što nam je rekao Rastko Jevtović (Peta beogradska gimnazija) , neki su čak opušteniji u ovakvoj vrsti rada.

Nikola Isaković, student mastera režije alternativnog i lutkarskog pozorišta, na univerzitetu Damu u Pragu, nas je obradovao time da mu je cilj da se nakon završenog mastera vrati u Srbiju, kako bi preneo svoje stečeno znanje o pozorištu objekata, i promovisao ovu vrstu pozorišta, nedovoljno poznatu na našim prostorima.

Diana Kržanić Tepavac, predsednica Asiteža u Srbiji i osnivačica dramskog studija ,,Iskorak“, istakla je da je bitno da postavimo pitanje - Šta deci treba? Kako njima možemo da se obratimo? To će nas pokrenuti u pravom pravcu, jer to i jeste naša glavna uloga, da deci pružimo podršku, u dramsko-pedagoškom, ali i u svakom smislu.

Ljubica Beljanski Ristić, osnivačica CEDEUM-a, Škozorišta, Bitef Polifonije, istakla je da su baš ovakve krize i katastrofe prostor za obnovu i promenu i da čak i taj negativni aspekt može da nas pokrene da iznađemo neke nove kreativne načine u radu sa decom.

Učesnici su razmišljali o tome da li je ta forma dramskog obrazovanja (onlajn) i dalje dramsko obrazovanje ili se rađa nova forma. Svako vreme zahteva drugačije načine, a sa time ćemo ići u korak, ukoliko budemo fleksibilni, ali i istrajni. Razmenili smo iskustva, reči podrške i ohrabrivanja, i inspirisani jedni drugima nastavljamo da se borimo da kreiramo prostor u kom dramsko obrazovanje može da prebrodi ovu kriznu godinu, jer „svi mrakovi traže da ih osvetlimo.“

01/01/2021